Voordeel #4

Fiscaliteit & eindbelasting

De IPT-verzekering is zowel fiscaal als verzekeringstechnisch een heel flexibel instrument om uw privévermogen op te bouwen.

Voordeel #4 fiscaliteit & eindbelasting 

Fiscaliteit

De IPT-verzekering is fiscaal het meest gunstige en flexibele ‘instrument’ om vermogen over te dragen van uw vennootschap naar uw privé!

Deze stelling klopt, fiscaal gezien, niet volledig. De VAPZ-verzekering is fiscaal nog gunstiger maar heeft enkele beperkingen, zoals:

  • Maximale premie 8,17% van een bruto belastbaar jaarinkomen met een maximum van € 3.302,77. Hiermee gaat u gegarandeerd uw levensstandaard na pensionering niet kunnen handhaven.
  • Premies kunnen enkel gestort worden in TAK 21 contracten. Dus quasi geen rendement.
  • De VAPZ-verzekering beperkt aanzienlijk de flexibiliteit van de IPT-verzekering.

 

Dus zuiver fiscaal is de VAPZ-verzekering interessanter, maar verzekeringstechnisch is dit zeker niet zo.

Andere mogelijkheden zijn het toekennen van een dividend, tantièmes en/of de liquidatie reserve maar de belastingdruk hierop is veel zwaarder.

Eindbelasting

Het kapitaal van uw IPT wordt automatisch uitgekeerd wanneer u met wettelijk pensioen gaat. De bevrijdende eindtaxatie op de IPT-verzekering is afhankelijk van een aantal factoren en bedraagt:

* Dit tarief is ook van toepassing indien vóór deze leeftijd wordt uitbetaald naar aanleiding van de wettelijke pensionering van de betrokken werknemer of bedrijfsleider. Ook voor uitkeringen bij overlijden is de 16,5% van toepassing.

** Wil u het kapitaal op uw 65ste of later laten uitbetalen en bent u tot op die leeftijd actief gebleven (lees: u blijft sociale bijdragen betalen), dan wordt het kapitaal aan 10 % belast, na aftrek van de RIZIV-bijdrage van 3,55 % en een solidariteitsbijdrage (van 0 tot 2%). Zo niet, betaalt u het standaardtarief van 16,5%. Dit tarief is ook van toepassing bij overlijden na 65 jaar en tot dan beroepsactief (de overledene). 

PS: Indien u op pensioen gaat na een volledige loopbaan van 45 jaar, maar de wettelijke pensioenleeftijd van 65 nog niet bereikt hebt, kan u ook van het voordeeltarief van 10% genieten. Dit laatste gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2019 en is van toepassing op uitbetalingen van pensioenfondsen die vanaf die datum gebeuren.

GOEDE RAAD: laat u goed adviseren bij de opbouw en beheer van uw privévermogen. Het zal u een ‘aardige slok op de borrel’ schelen als u kan gaan genieten van uw oude dag!

Schrijf je in

en ontvang interessante tips in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laatste nieuws

Downloads