Voordeel #5

Tak 21 vs. Tak 23

Het vijfde (maar zeker niet het laatste) voordeel van een IPT is dat je kan beleggen in tak 23. U investeert uw premies in beleggingsfondsen.

Voordeel #4 tak 21 vs. tak 23

Tak 21

Een tak21-beleggingsverzekering is een belegging in de vorm van een levensverzekeringscontract. Een tak21-verzekering is een veilige belegging. De rentevoet blijft gedurende de hele looptijd van het contract constant en is vaak hoger dan de rente van een gewone spaarrekening. Je geniet een gegarandeerd bescheiden rendement, kapitaalbescherming en een eventuele winstdeelname die afhankelijk is van de winst van de verzekeringsonderneming. Als de gewaarborgde rente negatief of nul is of de kosten verbonden aan het product hoger zijn dan de gewaarborgde intresten, kan je rendement negatief zijn. In dat geval kan je zelfs minder dan het gestorte kapitaal terugkrijgen.

Tak 23

Een tak23-beleggingsverzekering is ook een belegging in de vorm van een levensverzekeringscontract. In groot contrast tot tak 21, is tak 23 een verzekering die gekoppeld is aan één of meerdere beleggingsfondsen. Het rendement is niet gegarandeerd maar is afhankelijk van de prestaties van de fondsen op de beurs. Een tak23 -beleggingsverzekering is risicovoller. Je maakt kans op een potentieel hoger rendement maar je kan ook dipjes ervaren. Sommige verzekeraars bieden ook tak 23-fondsen met kapitaalbescherming aan, of verzekeringsfondsen die een automatische stoploss inbouwen. Hierbij kunt u het maximale verlies op voorhand vastleggen.

Tak 44 --> 21 + 23 = 44

Een verzekeringscontract van tak 44 is een gemengde belegging binnen zowel tak 21, die meer inzet op veiligheid, en tak 23, met meer rendementspotentieel. Tak 44 stelt je in staat om een evenwicht te bereiken, dat het best past bij jouw profiel. Zo kan u zelf beslissen hoeveel risico u wilt nemen.

Ons advies

Wij bij Transparantinvest geven u het volgende advies: koppel een levensverzekering aan tak 23. Dit om de reden dat aandelen op langere termijn altijd een hoger rendement opleveren dan spaarrekeningen of producten met een gewaarborgd rendement (tak 21).

Bijkomend wordt de volatiliteit van de beurs gereduceerd dankzij het feit dat je periodiek met kleine bedragen instapt in de beurs. Gespreid instappen is dé manier om de vruchten van waardegroei op lange termijn te plukken. Zo hoef je je slaap niet te laten voor de willekeurige ups en downs op korte termijn die je toch niet onder controle hebt. Sterker nog: je maakt die volatiliteit precies tot bondgenoot wanneer je gespreid belegt. Je koopt meer als de koersen laag staan en je koopt minder als de koersen hoog staan. Op die manier wordt timing een bijzaak.

Schrijf je in

en ontvang interessante tips in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laatste nieuws

Downloads