Maar wat is een IPT-verzekering nu eigenlijk?
Bent u een zelfstandige met een vennootschap dan weten wij dat u zich dagelijks bezig het met de uitbouw, opbouw en groei van uw bedrijf. U probeert alles draaiende te houden maar staat u af en toe stil bij u pensioen? De kans is namelijk reëel dat uw wettelijk pensioen u niet in staat stelt uw reeds opgebouwde levensstandaard aan te houden. De IPT kan hier een oplossing in bieden.
De IPT-verzekering (voluit de Individuele Pensioen Toezegging) behoort tot de 2de pijler van ons pensioenstelsel, zijnde de ‘aanvullende pensioenen’. Het is een pure levensverzekering net zoals een VAPZ, een groepsverzekering, pensioensparen, … allen met een ander fiscaal regime.
De fiscus laat toe dat de vennootschap van een zelfstandige via de IPT-verzekering een aanvullend pensioen opbouwt.
Er zijn slechts 3 voorwaarden: een zelfstandig statuut en een vennootschap hebben en een maandelijks loon toekennen. Deze opbouw is niet onbeperkt maar begrenst door de fiscale 80%-regel.
Dankzij het zeer gunstig fiscaal regime van de IPT-verzekering, waarover in een volgende post meer, is deze een MUST HAVE voor elke zelfstandige.s
Voordeel #1 De vennootschap is de verzekeringsnemer, jij de begunstigde!
Niet U maar UW vennootschap betaalt de premies. Boekhoudkundig kan je vennootschap de premies voor 100% aftrekken als beroepskost en dit vóór vennootschapsbelastingen. De ideale manier om eventuele belastbare winsten in de vennootschap te verlagen en over te hevelen naar uw privévermogen.
De spaarpot welke op deze manier wordt opgebouwd, behoort u als begunstigde toe en er kan op geen enkele manier aanspraak op gemaakt worden door derden (bijvoorbeeld schuldeisers) en dit ongeacht wat er met uw vennootschap gebeurt.
Bijvoorbeeld bij verkoop of faillissement.
Sparen voor een aanvullend pensioen via de IPT-verzekering is dus niet enkel een fiscaal zeer vriendelijke maar ook zeer veilige manier om als zelfstandige te zorgen voor uw ‘appeltje voor de dorst’.